keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Sylvi Selviytyjän muodonmuutos

Laumamme vierailevana tähtenä on silloin tällöin vilahdellut colliemuori Sylvi, joka on alusta asti kuulunut Lunan ja Hatin luottoystäviin. Vuosia pitkäkuonolle on kertynyt mittariin jo kunnioitettavat 11, mutta askelta tai mieltä ikä ei näytä painavan.


Joitakin vuosia sitten tilanne oli kuitenkin aivan toinen. Omistajien elämäntilanteen takia Sylvin aktivointi väheni tilapäisesti, eikä hoitopaikoissa maltettu olla hemmottelematta vetoavaa vierasta ylimääräisin herkkupaloin. Ruoalle perso collie kun osaa erittäin uskottavasti esittää nälkään nääntyvää kaikissa olosuhteissa. Painoa pääsi kertymään kuin varkain, ja samoihin aikoihin alkoivat iho-oireet.

Ikänsä kuivamuonaa syöneelle koiralle ei enää tuntunut löytyvän sopivaa ruokaa. Iho hilseili ja kutisi, silmät rähmivät ja kuono turposi. Silmäkulmat ja kainalot rikkoutuivat jatkuvasta rapsuttelusta, ja bakteeritulehdusta koetettiin hoitaa milloin antibiooteilla, milloin kortisonilla. Voiteet ja allergialääkkeet hillitsivät kutinaa hetkeksi, mutta Sylvi ei voinut hyvin. Se makaili paljon, liikkui kuin vanhus ja vaikutti stressaantuneelta. Ihonäytteistä tai verikokeista ei selvinnyt mitään hälyttävää, joten ratkaisua oli lähdettävä etsimään elämäntaparemontista.


Sylvin omistajat halusivat tietenkin tehdä kaikkensa, jotta koiralla olisi parempi olla. Juttelimme tilanteesta, ja päädyttiin kokeilemaan perinteistä raakaruokintaa. Pian kävi selväksi, ettei collien herkkä vatsa juurikaan sietänyt luuta, ja kasviksetkin aiheuttivat närästystä. Niinpä luulliset lihat vaihtuivat luuttomiin, ja kalsium otettiin purkista. Sopivimmaksi kuidun lähteeksi osoittautui pellavansiemenrouhe. Vähitellen uskaltauduttiin vaihtamaan rypsiöljy kalaöljyyn ja täydentämään ruokintaa vitamiinilisillä. Sylvi oli kovin innoissaan uusista sapuskoistaan. Annoskoot eivät tosin olleet sen mieleen, sillä laihdutuskuuri oli ehdottomasti tarpeen.

Yksinkertaiset muutokset voivat joskus kohentaa elämänlaatua hyvinkin merkittävästi. Sylvin tapauksessa oikea resepti löytyi onneksi suhteellisen helposti, ja ruokaremontin vaikutukset alkoivat näkyä yllättävän pian koiran voinnissa. Kutina väheni, iho parani hiljalleen ja kilot karisivat. Emme olleet uskoa silmiämme, kun viikonloppuvierailulle saapui solakka, kirkassilmäinen ja kiiltäväturkkinen tätieläin, joka näytti nuortuneen vuosia.



Viimeiset kaksi vuotta Sylvi on ollut elämänsä kunnossa pelkistetyllä raakaruokavaliolla, joka perustuu Maukas Lohikuutioihin ja Sika-nautajauhelihakuutioihin. (Kuutiot ovat siisti ja miellyttävä valinta Sylvin emännälle, jota raa'an lihan käsittely ei houkuttanut.) Pellavarouheesta Sylvi saa vatsaystävällistä kuitua, Kalkvitasta kalsiumia, kalanmaksaöljystä A-, D- ja E-vitamiineja sekä purkeista sinkki- ja B-vitamiinilisiä yleiskunnon tueksi. Kyltymätön herkkusuu kelpuuttaa lisäravinnepillerit epäröimättä suoraan kädestä, joten sitä on äärimmäisen helppo palkata terveellisillä nameilla vaikkapa lempiharrastuksestaan, pehmolelun etsinnästä. Painonvartijan herkutteluhetkiin sopii mainiosti myös esimerkiksi tyhjän rahkapurkin nuoleminen.

*Missä viipyy liha-annokseni?*

Sporttinen seniori jaksaa nauttia maalaislomailusta kelpieiden seurassa. Se laukkaa kepeästi nuorempiensa kintereillä ja intoutuu mukaan hippaleikkiin. Se käy salaa parfymoimassa kaulaansa tuoksukurjenpolvipenkissä. Välillä se jättäytyy lenkkipolulla toisista jälkeen, ja varvikon keskeltä näkyy vain neljä tassua, jotka sätkivät kohti taivasta tyytyväisen örinän säestäminä.


*Nykynuoriso... En tunne noita suunsoittajia.*

3 kommenttia:

  1. Moikka!

    Täällä kyselee neuvoja sama raaka/kotiruokaan siirtynyt koiranomistaja, joka laittoi joku viikko sitten kommenttia koskien mm. maksaa ja A-vitamiinia. Muuten olen saanut laskettua ravintoaineiden sisältöjä kohtuullisen hyvin, mutta kysyisin vielä kalsiumista ja Kalkvitan annostuksesta...

    Koirani painaa siis 21 kg ja laskujeni mukaan se tarvitsisi kalsiumia vähintään n. 1300 mg/päivässä, eli kutakuinkin siis ilmeisesti 4000 mg. Viimeksi oli puhetta, että kaksi lusikallista Kalkvitaa olisi sopiva määrä (siitä se saa siis 3000 mg/päivä). Aloin kuitenkin katsella antamieni lihojen (jotkin niistä sisältävät jauhettua luuta) pakkauksia tarkemmin ja huomasin, että esim. broilerinliha sisältää kalsiumia 8500 mg/kg. Koirani syö päivässä lihaa 250 g, eli saa kalsiumia pelkästä lihasta vähän yli 2000 mg. Naudanlihassa lukee, että kalsiumia on 1,8 g (ymmärtääkseni 100 grammassa). Pakkauksissa myös lukee, että kalsium-fosfori tasapainotettu.

    Mietin siis tuota Kalkvitaa, että kannattaako sitä antaa ollenkaan niinä päivinä, kun annan tuota naudanlihaa? Ja riittääkö broilerinlihan kanssa yksi lusikallinen Kalkvitaa? Kalsiumpitoisuudet kun olivatkin lihoissa suuremmat kuin luulin. Ja jos en anna Kalkvitaa, saako koira lihasta ja pienestä määrästä puuroa tarvitsemansa vitamiinit? Annan koiralleni kaikenlaisia lihoja (sillä ei ole allergioita), maksaa ja muita sisäelimiä, lohta, kananmunaa sekä vähän kasviksia. Lisäksi annan merilevää, lohi tai muuta öljyä sekä neuvojesi mukaan sinkkiä (olen antanut kaksi 15 mg tablettia päivässä) ja d-vitamiinia (yksi 10 µg tabletti päivässä). Olen miettinyt pitäisikö b-vitamiinia antaa silloin tällöin kuureina vai saako koira sitä riittävästi mm. lihasta ja maksasta?

    Kiitos, jos jaksat vielä valistaa tietämätöntä! :) Ja anteeksi, jos olen rasittava ja mietin näitä asioita liian pikkutarkasti. Kivaa, että Sylvi parani oikean ruokavalion ansiosta! Itse en ole vielä huomannut koirassani suurempia muutoksia, mutta sillä ei kyllä ollut nappuloiden kanssa juurikaan ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietit ihan hyviä juttuja ja vastailen mielelläni! Luullisista lihoista saatava kalsium on tosiaan fiksua ottaa laskuissa huomioon. Voit hyvin antaa vähemmän Kalkvitaa niinä päivinä, kun tarjolla on tuota broileria tai muuta lihaa vastaavalla tai suuremmalla luupitoisuudella. Luullisella lihalla voi kattaa kalsiumintarpeen kokonaankin suht. helposti, mutta kannattaa laskea, ettei turhaan anna yli tarpeen, koska luumurska voi kovettaa ulostetta liikaa. Meillä kalsiumin lähteenä käytetään Maukkaan sianluumursketta, jossa on niin tujusti luuta, että annostukseksi riittää reilu ruokalusikallinen päivässä.

      Tarkoitatkohan Oscarin naudanlihaa? Jos tarkoitat, niin sinulle tuli tuossa pieni pilkkuvirhe: ei 1,8 g vaan 0,18 g/100 g :) Toisin sanoen 180 mg sadassa grammassa. Sen kanssa voit siis antaa Kalkvitaa normaalisti. Kalsium-fosforisuhteella ei tarvitse päätä vaivata, sillä se ei käytännössä voi mennä pieleen lihapainotteisella ruokinnalla, kunhan kalsiumia saadaan sopivasti.

      Kalkvitassa on sen verran vähäisesti vitamiineja, etten panisi niille paljonkaan painoarvoa. Hyvä siis, että annat D-vitamiinin erikseen. Koirasi tarve olisi n. 15 µg päivässä, joten 10 mikron tabletteja voisit antaa esim. joka toinen päivä yhden ja joka toinen päivä kaksi. Tai vaikka 10 tablettia kerran viikossa, jos se tuntuu helpommalta, koska D-vitamiini varastoituu.

      B-vitamiineja koira saa normaalisti tarpeeksi ruoasta, joten niistä ei tarvitse terveellä kotikoiralla huolehtia. Tarvittaessa voi kyllä lisätä kuuriluontoisesti, jos on jotakin erityistä lihasjumia, stressiä tai kovaa fyysistä rasitusta.

      Vastasinkohan nyt kaikkeen...? Kokonaisuus näyttäisi teillä olevan hyvällä mallilla! Koirasi on onnekas, kun on saanut noin omistautuvan ruokkijan :)

      Poista
  2. Hei tosi paljon kiitoksia, kun jaksat auttaa! :) Toivottavasti näistä kysymyksistä ja vastauksista on apua muillekin, jotka pohtivat ruokinta-asioita. Koirani vääntyvät jalat aiheuttivat pentuna ongelmia (se söi silloin pentujen nappuloita) ja sen takia olen edelleen hysteerinen erityisesti kalsiumin suhteen... Mutta nyt sain kaipaamani vastukset. :) Hups, olen tosiaan katsonut paketista väärin, sillä juuri tuo Oscar-liha on kyseessä... Mutta nyt en vaivaa enää sinua (voisit jo oikeastaan laittaa minulle laskun, kun olet neuvonut niin paljon ;) ja yritän ottaa rennommin, sillä en laske omianikaan syömisiäni niin tarkkaan ja olen kuitenkin pysynyt hyvin hengissä ja terveenä. Mukavaa syksyn jatkoa!

    VastaaPoista